Een symfonie van verbroedering

Een symfonie van verbroedering

Nieuwjaarsconcert brengt klassiek, musical en pop speels bij elkaar ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM

Gehoord: Symfonie Orkest XL, o.l.v. M. Smits, met 'Classic meets Pop' op 1 januari in schouwburg De Kring in Roosendaal. Nog te horen o.l.v. C. Nabbe op 8 januari in schouwburg De Maagd in Bergen op Zoom.

Het nieuwjaarsconcert dat het Roosendaals Symfonie Orkest (RSO) sinds vijf jaar op elke eerste januari geeft in schouwburg De Kring, stond gistermiddag in het teken van een eerste samenwerking met Symfonieorkest Jacob Obrecht uit Bergen op Zoom.

Secretaris Johan Henken van het RSO stelde voorafgaand aan het concert de ludieke vraag of in de aanloop tot het naderende carnaval Bergen op Zoom en Roosendaal wel samen konden gaan. De hilarische reactie uit de zaal sprak boekdelen. Nog overtuigender was het concert zelf. Het grote 'XL Orkest', zoals het nieuw ontstane orkest zich noemt, toonde met ruim zeventig musici overtuigend tot wat voor prestaties samenwerking kan leiden.

Het concert klonk van begin tot einde als een warm harmonische symfonie van verbroedering - tussen orkesten, en tussen klassieke en moderne muziek.

Onder de titel Classic meets Pop bracht het XL Orkest (onder leiding van Martyn Smits) naast de Overture Orpheus in The Underworld van J. Offenbach symfonische bewerkingen van musical- en popnummers. Indrukwekkend waren daarbij de arrangementen van de eigen trompettist Robert Lupker. Nummers van the Beatles, Queen en John Miles had Lupker omgetoverd tot lofwaardige orkestmuziek.

Het concert ging van start met de klassieker van Offenbach. Fijngevoelig werd vanaf de eerste noot de juiste snaar geraakt van saamhorigheid, discipline en muzikale intensiteit. De doorzichtige inzet van het orkest werd gevolgd door de klarinetsolo van Harry Kirkels. Lieflijk fluitspel vormde de brug naar de vioolsolo van Liza Heykoop, een betoverende overgang naar de beroemde can-can.

Vol ambitie werd overgegaan tot West Side Story. Deze musical van Leonard Bernstein fungeerde als uitstekende schakel naar de popmuziek. Zangstudente Emilie Wijers verlevendigde hier het nieuwjaarsfeest met haar krachtige en volle stemgeluid in onder andere I feel pretty, Tonight en Make of our Hands one Hand.

Dat moderne muziek in een klassiek symfonisch jasje boeiend kan zijn, toonde Lupker in Mixed Beatles.

Als gast trad dameskoor Nouveau op. In symbiose met het orkest liet Nouveau een nieuw, verfrissend geluid horen. De dames leefden zich uit in het van Ike en Tina Turner bekende Proud Mary van J. Fogerty en in het door het orkest fantastisch ondersteunde nummer van Pink Floyd, Another Brick in the Wall.

Subliem was hier de gitaarsolo van Roel Pieterse. Nouveau klonk in Somebody to Love van Queen met alleen de pianobegeleiding van Jan Roovers wat kwetsbaar. In de apotheose Music was my first Love van Miles lieten de vrouwen zich weer van hun sterke kant horen. Dit spannende arrangement van Lupker lokte de verdiende ovatie uit.

De toegift Happy New Year van Abba was uiteraard heel toepasselijk. Alle Menschen werden Brüder van Beethoven zou vanwege de geslaagde samenwerking tussen Bergenaren en Roosendalers echter ook niet hebben misstaan.

Het Roosendaals Symfonie Orkest speelde samen met Symfonieorkest Jacob Obrecht uit Bergen op Zoom: een XL Orkest.