Beeldentuin Wouwse Plantage, 15 juni

Wouwse Plantage is het jongste dorp in de gemeente Roosendaal. Het ontstond pas na 1876 toen baron De Caters een kerk liet bouwen net buiten zijn landgoed. Bij die kerk ontstond het dorp Pindorp dat later de naam Wouwse Plantage kreeg.

Typisch gebouwTe midden van de bossen bleef Baron de Caters in zijn kasteeltje wonen met daaromheen een jachthuis, typische boerderijen en gebouwen die uit een sprookje leken te komen: Plantage-Centrum. Dat zou een schitterende locatie geweest zijn voor een concert.

Toch is het Roosendaals Symfonie Orkest vandaag uitgeweken naar de beeldentuin van Léon Vermunt aan de Julianaweg. Dit gebied is een beetje het culturele centrum van Wouwse Plantage, want naast de beeldentuin van Léon Vermunt liggen vlakbij ook galerie en beeldentuin ‘Amaterasu’ en het atelier en de tuin van kunstenaar Marcel van Zijp.

In de beeldentuin van Léon Vermunt kunt u te midden van kunstwerken onder de bomen genieten van een speciaal concert. Terwijl u wegdroomt tijdens de muzikale werken, kunt u in gedachten misschien het proces van het ontstaan van een kunstwerk volgen.

De kunstenaar laat zich, naar eigen zeggen, in zijn werk inspireren door diverse thema’s, waaronder het vrouwelijke figuur, het paard en natuurlijke, organische vormen. Het zijn allemaal onderwerpen die op een expositie op een verassende wijze tot uiting komen.

“De ronde vormen, een krachtige sierlijke lijnvoering en vooral elegantie maken mijn ode aan de vrouw uiterst tastbaar. Mijn beelden hebben het weke vlees achter zich gelaten en krijgen de stoerheid van brons, de souplesse van vloeiend metaal en de oerkracht van de gloeiende massa”, verwoordt hij op zijn website.

Pinnen rooierOndertussen zijn op veel plaatsen in dorpen en steden zijn werken te vinden. In de Wouwse dorpen symbolen die wijzen naar de historie van die dorpen. Zo staat in Wouwse Plantage het beeld van de ‘Pinnenrooier’, een houthakker die joviaal de bezoekers aan het dorp uitzwaait met de hoed in zijn hand en de bijl op zijn schouders. Maar ook de Roosendaalse Tullepetaon, het wielermonument in Woensdrecht en de Trommelaeren van Roesendaele zijn werken van zijn hand.

Geniet met volle teugen en werp na afloop ook een blik in zijn atelier en bronsgieterij.

TEKST: RENÉ HERMANS