Kasteelweide Wouw, 25 mei

Ooit stond hier het Wouwse kasteel, klonk er gekletter van wapens, gebulder van kanonnen en geschreeuw van soldaten. Nu heerst er rust en hoor je het ruisen van de bladeren, het gezang van de vogels en soms in de verte het kreunen van een geest uit een ver verleden.

BurchtOp de Kasteelweide stond in de dertiende eeuw al een burcht omgeven door grachten. Tussen 1492 en 1504 werd die burcht uitgebouwd tot een fortificatie met vijf torens, een poortgebouw en een brede gracht.

Het kasteel was eigendom van de heren en later de markiezen van Bergen op Zoom. In 1288 noemde Gerard van Wezemaal zich nog ‘Heer van Wouw’.

KasteelNa de bouw van het Markiezenhof in Bergen op Zoom werd het Wouwse kasteel meer het buitenverblijf. Van hieruit werden jachtpartijen georganiseerd en de rentmeester ontving er de betalingen in natura van de pachtboeren.

In de Tachtigjarige Oorlog was het kasteel regelmatig inzet van belegeringen en beschietingen. Nu eens door de Staatse, dan weer door de Spaanse troepen. Dat wapengekletter hoort u vandaag terug in het speciaal voor dit concert en voor deze plaats geschreven muziek.

In de periode tussen 1621 en 1800 verviel de fortificatie tot een ruïne, nadat in 1621 de wallen waren gesloopt. De stenen werden gebruik om woningen en boerderijen te bouwen.

De boerderij op het terrein bleef tot het begin van de twintigste eeuw in gebruik. Daarna werd het terrein teruggegeven aan de natuur en genoten koeien en paarden van het sappige gras. In plaats van wapengekletter was het geloei van de koeien en het gehinnik van de paarden te horen.

Slechts een deel van de binnengracht bleef als een vijver zichtbaar op het terrein. In de winter was die het domein van de Wouwse jeugd die er leerde schaatsen.

KasteelweideNu is de Kasteelweide een archeologisch rijksmonument en worden plannen uitgewerkt om het gebied aantrekkelijker te maken.

In Markant is tot en met zondag 1 juni elke zondag een expositie te zien die gratis bezocht kan worden.

TEKST: RENÉ HERMANS