Roosendaals Symfonie Orkest

Logo RSOHet Roosendaals Symfonie Orkest (RSO) is een West-Brabants amateurorkest dat zich al meer dan 30 jaar heeft bewezen. Het is in 1982 ontstaan uit een enthousiast groepje muzikanten dat regelmatig
missen in de Roosendaalse St.-Janskerk opluisterde.

Onder leiding van de huidige dirigent Martyn Smits en zijn voorganger Rik Ghesquière is het RSO uitgegroeid tot een orkest met een breed repertoire. Niet alleen met eigen programma’s maar ook in samenwerking met andere muziekverenigingen zijn er voor het publiek aantrekkelijke concerten gegeven. Zo is het orkest opgetreden in samenwerking met onder andere het Roosendaals Gemengd Koor, Omonia, Sinfonietta Breda en bij jubileumuitvoeringen van het West-Brabants Gemengd Koor en ABS Steenbergen. Ook met andere vormen van cultuur wordt samengewerkt, zoals in het project Sprookjesmuziek van Stichting ROOS.

De eigen concerten van het RSO mogen zeker niet onvermeld blijven. Het concert ‘American’ in het najaar van 2010 was een succes. In 2013 wordt het concert ‘Made in Roosendaal’ met uitsluitend werken van Roosendaalse en Nederlandse componisten uitgevoerd. Het was een bijzondere uitvoering met maar liefst twee wereldpremières. Zo krijgt behalve het klassieke werk ook moderner
repertoire een kans.

Met het Nieuwjaarsconcert op Nieuwjaarsdag in Schouwburg “De Kring” bouwt het RSO samen met de schouwburgdirectie aan een nieuwe traditie in Roosendaal. Ook in deze concerten wordt samengewerkt met andere vormen van cultuur.

De jonge Martyn Smits werkt aan vernieuwing van het repertoire en neemt het orkest mee in uitdagende programma’s buiten de geijkte concertzalen. Het project Rondo(m) Roosendaal is een uitgelezen voorbeeld van de nieuw ingeslagen weg.

Roosendaals Symfonie Orkest